Saturday, 8 April 2017

jangan koyak. 

ujian tu yang buat seseorang tu jadi kuat. the tougher the journey, the stronger you'd become. :)

sentiasa lihat pada yang kekurangan, supaya kau tak lupa bersyukur. latih diri sendiri bergembira atas kebahagiaan orang lain. :) jangan dengki.

insyaAllah kau akan kecapi kebahagiaan kau sendiri.

***
jangan dikejar benda yang boleh kejar kau. kejarlah sesuatu yang berlari.

jangan dikejar dunia. sebab dunia akan kejar kau jika kau kejarkan akhirat. maka kejarlah akhirat. gitew. 

writing some thought, so I can read some other time. 

syida kalau kau koyak, jangan cari manusia, cari tuhan. sebab manusia selalu mengecewakan. 

***

kau koyak ke syida? 

sikit lah. 





Friday, 24 February 2017

" Ilmu tu cahaya, ilmu takkan masuk dalam hati orang yang bermaksiat. "

benda ni aku dah pernah dengar pun sebelum ni. Tapi kalini ni bila dengar dia rasa lain. bukan sebab aku crush kat orang yang cakap tu. tapi sebab kalini, ayat ni macam satu pukulan yang gedebush jatuh atas kepala.

dia cam, 'padanlah makin susah nak paham, makin susah nak ingat.'

rindu lah kena paksa belajar agama walaupun taknak belajar pun sebenarnya. rindu suasana tu.


untungnya orang yang belajar kat timur tengah ni, yela walaupun hakikatnya susah duduk negara arab ni, macam-macam dugaan, macam-macam musibah. tapi dari segi agama dorang, cem jauh nak dibandingkan dengan aku.

yela sebenarnya bukan alasan pun kan. kat malaysia pun boleh belajar agama (tapi.. hehe)

adore lah kawan yang dulu sama-sama jahil, sama-sama buat jahat. dah berubah jadi baik. cara kitorang bergurau masih sama. cuma pemikiran dan amal tu lain. Dia cerita, macam mana kalau dorang kena musibah ke, dorang akan tengok balik solat jemaah, kembali balik pada pencipta. sekali aku aku kena lecture time lepak.

baru aku tahu, dorang perempuan kalau kat sana nak keluar malam kena ada mushrif, mushrif (taktahu eja betul ke tak) tu lelaki yang akan teman. cem pak ahhh bagusnya.



***

cem jauh gak ah aku ni berubah. daripada seorang yang tak suka share pasal private life aku, jadi seorang yang rasa sgt desperate nak share everything. daripada seorang yang malu nak start conversation dengan ajnabi, jadi seorang yang sangat open. haha ni mengaibkan diri sendiri ni.

tade lah, ni cem contoh.

sampai satu tahap kadang-kadang aku rasa aku ni boring. semua benda nak bagitahu.


pernah je cem, 'oke pasni taknak buat dah'. tapi hahaha pegi berambus dengan taknak buat dah tu.

***

aku makin rasa aku ni makin boring en.

dahlah makin banyak do jerawat ( cem taguna betul) makin kusam makin hitam kulit, makin gemuk (tertambah dua kilo kot kat mesir) sebelum ni duk rumah bangun tidur bangun tidur pun tak naik ceni.

a'la kulli hal, alhamdulillah. ceh

***

dah lah jome berubah slow slow. #iniserious






Thursday, 23 February 2017







ite beli buku kat sinit 13 hinggit murah en tebal pulak. peh

jumpa daks mesir ni xoxo gitew







tak boleh challenge ah double chin tu





cush lah yang sebelah kiri







































gigih betul




oke dah balik/

tunggu aku rajin kit. banyak benda nak cerita senanye. tapi malas nak karang ayat,