Monday, 27 June 2016

selang beberapa hari. since aku blogwalking semua taknak update kan. ada pun a year ago. duh. siap ada yang delete blog. tak guna hahaha. (dorang tak lifeless macam kau syida)


nampak kan lifeless sungguh hidup aku. rutin harian yang sama. bila sama dia triger aku untuk jadi boring. bila boring dia supressed allele sabar aku. maka, mula lah rasa nak mengamuk. bila explode terhasil lah entri yang baru ni. ini teori bog bong. another version of big bang wth some epistasis thing.


acah syida nak update nanti bila dah masuk degree. tade nya kau. tak sampai seminggu pun. #acahkaujemah.


so sejak ramadhan ni, (dah nak salam lebaran dah pun). aku selalu layan video nouman ali khan. inspiring gila siuts. terdakwah aku. try lah layan kalau boring-boring tew.



syida be like. deep duh deep duh. tampar tampar pipi. lompat lompat atas katil. hantuk hantuk kepala. baling baling bantal. bakar rumah. obviously semua tu tipu. kartun betul. tapi serious lah deep dia macam dip & dip, sekali tengok mesti nak lagi. tapi bila dah overload sangat boleh muak. so tengok slow and steady lah ye.



aku sampai pening kepala sebab lama sangat depan fon. macam aku cakap slow and steady k.


and by the way,  instead of you watching movies (which wht I was doing all this time), and get nothing. take few minutes watching some tazkirah or ceramah. srsly five minutes is enough if your are kind of ppl yang hate-ppl-tazkirahing-so-much. try lah dulu. kalau Allah buka hati lelama suka lettew. and kalau aku , aku suka layan ustaz ebit lew,  dr MAZA, and nouman.

kbai. dah ngantuk. mata dah layu. assalammualaikum.







Friday, 17 June 2016

dulu, kalau kawan aku tanya 'weh kalau aku minta ampun dengan Allah, Dia terima tak. walau aku dah  banyak kali buat dosa ni weh.'. maka jawapan aku setiap kali dorang tanya benda ni, aku akan jawab benda yang sama.


"Allah tu Maha Pengampun. Dia lagi suka tengok hamba dia berdoa, minta pada Dia bukan manusia."



when they keep asking you the same thing, everytime, pernah lah jugak terdetik, 'weh kau boleh tak jangan negatif sangat. percayalah. duk tanya macam ni. minta ampun dah lah. duh kabut.'



masa tu mungkin aku tak rasa apa yang dorang rasa. tapi sekarang bila perasaan tu hadir dalam diri kau. like you were in their shoes.

you know that, when you do the same things again and again. and asked Allah to forgive you. however, you feel so guilty for asking Him to forgive you on the same mistakes. Not once, lots of it, like dude you doing it again.



you tell your friend the same question your friends used to asked you.  you knew the answer would be the same. They will tell you that its impossible Allah not forgive ones who asked for forgiveness. actually thats all you want to know.


kau hanya nak dengar suara kawan kau bagitahu its okay. dont worry. and comfort you with those words. and that it.


kan pernah rasa kan.




what im telling you is. start from surah al-baqarah sampai lah juzu' 7. I keep on found an ayah
 'Allah Maha Pengampun Maha Penyayang' 'Syurga yang mengalir dibawahnya sungai-sungai untuk orang beriman'



ayat ni berulang banyak kali. see? Allah comforting you all this time syida. you'd never realized. sebab kau baca dengan mata yang buta.



as im saying, im writing this not for telling you, 'see, im good' intentionally. im sorry if you feel ' tk pyh kot nak post benda-benda macam ni. sedar sorang sudah lah' im sorry you're right. absolutely. just want to remind you and myself (mostly), all this while you have Allah. He never left you. you're the one left him behind. you're the one forget Him all the time.



dan sempena bulan ramadhan ni, jangan kejarkan juzu' tapi penghayatan. ye syida. bila kau rasa kau dah jauh berubah. seribu satu benda jadi tak kena.  At last you realized you had forgotten something important in your life. very important. Allah.


dah dahlah tu malas nak pakai stoking. malas nak tarawih gila. asyik main blog je. duh. weh setan kena ikat takkan jadi sethan jugak gila.


haa mun wish dia, dia tu sape. dahlah tu mun move on hahahahahahahahahahaha. kbai.
selamat berpuasa gais :)